Waar goed isoleren is een noodzaak is, kan luchtdicht bouwen als de overtreffende trap aanzien worden.
Bij nieuwbouw is een luchtdichtheidsmeting onontbeerlijk. De gewonnen E-peil punten betalen zichzelf dubbel en dik terug, zelf bij een matige luchtdichtheid.
Bij een ventilatiesysteem type D is luchtdichtheid extra interessant om de gecreerde luchtstromen niet te verstoren.
Bij een renovatie, al dan niet onder toezicht van een architect en conform de EPB-normgeving kan een luchtdichtheidsmeting vaak extra aandachtspunten bloot leggen. Ramen, vensterbanken, rolluikomkastingen staan erom gekend de pas opgewarmde lucht rechtstreeks naar buiten af te voeren, zonde!
Bij oudere woningen kan een vrije meting ook nuttig zijn. Waar vroeger de radiatoren net onder de vensters geplaats werden 'om de kou te breken' gaat de warmte vaak verloren aan luchtlekken rondom de ramen. De warme lucht die toch in de woning blijft, stijgt vaak naar het dak waar de wind alweer vrij spel kan krijgen om het af te voeren.
Echter moet hier wel opgelet worden om de woning niet té luchtdicht te maken. Oudere woningen vertrouwen op de natuurlijke afvoer van lucht om het binnenklimaat gezond te houden, zonder ventilatiesysteem. Ook hier is expertise vereist om de correcte balans te vinden.